Logotyp Sundsvalls Musteri

Frågor och svar

Hur bokar man tid?

Genom att klicka på knappen här nedan så kommer man till bokningen.
Tryck på Sök tid och välj datum och tid. Ange sedan dina kontaktuppgifter och tryck på Boka.

Du får en bekräftelse via mejl där också avbokningskod finns.

Boka tid

Hur mycket äpplen behöver jag?

Om du vill ha must från dina egna äpplen behövs minst 50kg. Det är ungefär 4 - 5 papperskassar. Räkna med att det blir lite mer än 30 liter must. Man utvinner ungefär 6-7 dl must ur varje kg äpplen. Har du med mindre än 50kg så behöver vi blanda upp med andra äpplen för att få tillräcklig volym i processen.

Hur lång tid tar det?

Själva mustningen tar inte så lång tid, ungefär 10-15 minuter. Sen ska det tappas upp på valfri behållare så räkna med att det tar en halvtimme allt som allt. Musten pastöriseras och tappas upp i Bag-in-box som kan förvaras i rumstemperatur i upp till ett år. Musten hämtas på eftermiddagen eller enligt överenskommelse.

Hur ska äpplena vara?

"Är äpplet gott blir musten god." Nästan alla äpplen går att musta. Äpplena ska vara mogna, goda, fasta och självklart rena. Vi tvättar alltid dina äpplen i vår moderna äppeltvätt. Det gör inget om de är fula, små eller lite stötta. Det blir god must ändå. Men se upp för mjöliga sorter, dessa är svåra att musta. Ett bra mått på om äpplet är moget är om kärnorna har börjat bli bruna. Det är också bra om man kan plocka äpplena och lägga dem i en luftig korg eller back att eftermogna. Då får de fin sötma och arom. (OBS! Gäller hårdare höst- och vinteräpplen)

Kan jag ta med egna dunkar och flaskor?

Ja, det kan du. Var noga med att de är ordentligt rengjorda och glöm inte korken. Du kan även köpa presentflaskor, 33cl glas och träbackar hos oss.

Hur länge håller musten?

Råmust håller ungefär en vecka i kylskåp. Pastöriserad must på Bag-in-Box håller i rumstemperatur upp till ett år och öppnad box cirka 3-4 veckor i kylskåp.

Tillsätter ni något i musten?

Nej, det gör vi inte.
Vissa äppelsorter är mycket söta. Musten av sådana äpplen kan upplevas som väldigt koncentrerad. Då kan man späda den med vatten vid serveringstillfället.

Hur kan jag betala?

Vi föredrar Swish men tar även kort. Det går också bra med kontanter.