Sundsvalls Musteri - ett norrländskt familjeföretag


Produkter och tjänster

Mustar dina trädgårdsäpplen. Du är välkommen att boka tid hos oss.

Mustar tillvaratagen frukt från butiker.

Mustar svenskodlade äpplen.

Smaksätter äppelmust med naturliga råvaror så som olika bär, ingefära, chili, granskott, glöggkryddor m.m.

Säljer äppelmust och produkter relaterade till frukt i vår webbshop.

Om du vill veta hur du kan ta del av våra varor och tjänster gå till rubriken Frågor och svar.


Mål

Sundsvalls Musteri ska vara ett familjeföretag, som tar vara på var persons kompetens.

Sundsvalls Musteri ska vara ett ”nära” musteri, både lokalt och på ett personligt sätt.

Man ska som kund eller samarbetspartner känna sig välkommen och bli bemött med service och respekt.

Sundsvalls Musteri ska verka stödjande för sociala projekt och satsningar. Vi kommer skänka del av vinst eller produkter till hjälporganisationer.

Sundsvalls Musteri ska förknippas med värdeord som: närproducerat, ekologiskt och kvalitét.


Bakgrund

En idé

Det började med föräldraledighet, ett städat garage, tre äppelträd och en idé: ”Det måste gå att ta vara på trädgårdsäpplena på ett bättre sätt!”.

Ett hobbyföretag

Efter att ha byggt en äppelpress i garaget och ett år av eget experimenterande startade Daniel Lundqvist Sundsvalls Musteri den 10 september 2013. Då som ett hobbyföretag i ett partytält i den egna trädgården. Släktingar, grannar, vänner och bekanta kom och mustade sina äpplen. Ryktet om Musteriet spred sig mer och mer och det dröjde inte länge förrän det behövdes mer bemanning. Brodern David Lundqvist kom med och övriga släktningar, däribland Marie-Anne och Harry Lundqvist, fick också rycka in för att kunna möta efterfrågan. Trädgården började kännas trång och kall och maskinerna saknade kapacitet för den allt större verksamheten. Dessutom var produktionen starkt säsongsbetonad.

En satsning

Då kom nästa idé: ”Det måste gå att driva ett musteri året runt även i Norrland!”. 2017 kom brodern David Lundqvist med som delägare och företaget gick från hobbyföretag till aktiebolag. Bröderna började ta kontakt med handlarna på orten för att undersöka möjligheten att tillvarata överskottsfrukt från butikerna. Flera blev glada över ett samarbete, Musteriet fick frukt och butikerna fick must att sälja! Det investerades i musteriutrustning och en lokal blev nödvändig för att kunna musta även under vinterhalvåret. Det dröjde inte länge förrän David kunde anställas på heltid i musteriet och fler släktingar (nyblivna pensionärer) hjälpte till när de kunde, däribland Kjell Johansson. Vi började sälja musten på lokala marknader. Nya smaker utvecklades och även krögare och företag började intressera sig för musten. 2023 fyllde Sundsvalls Musteri 10 år. Under de tio åren har vi fått flera fina utmärkelser på bland annat Must SM och SM i Mathantverk. Några premierade produkter är vår Chilimust, vår Glöggmust och vår sortrena Wilton Star.

En parallell process

Parallellt med driften av företaget pågick även en administrativ process. Logga arbetades fram av Daniel med fru och förpackningslayout togs fram tillsammans med en formgivare. Även dottern i familjen bidrog med marknadsföring och det jobbades fram hemsida, facebooksida och instagram.


Kom till oss på Sundsvalls Musteri så mustar vi dina äpplen åt dig!